ћирилица   latinica

Heroina Marija Rajković - "Muška Marija"

Srpska heroina Marija Rajković rođena je u Leskovcu, a zbog svoje hrabrosti od strane svojih zemljaka prozvana je „Muška Marija“. To ime ponosno je nosila tokom celog svog života, a dobila ga je tokom Prvog svetskog rata, kada je poštu srpskih vojnika sa Krfa i severne Afrike, preko Crvenog Krsta, a pre nego što su je bugarske vlasti oduzimale i spaljivale, krišom nosila do njihovih domova i porodica, ne mareći za strah i smrt.

Ona je srpskim vojnicima sa Krfa i severne Afrike, tako hrabra i velika, bila jedina nada da će njihova reč stići do njihovih majki, žena, dece i porodica. Majka petoro dece, iz pograničnih krajeva, znala je dobro bugarski, što joj je puno pomoglo u njenoj svetoj misiji.

Kasnije je nakon završetka Velikog rata i sama govorila:

„Dotle već beše Crveni krst u Kruševac zarabotija i ja sam si već ufatila vezu sas njega. I sprovodila pisma i amaneti za naše Leskovčanke. Lagala sam kako sam znala i umejala. Neki put sam krila pisma u pasulj, neki put u brašno, neki put u umu... Jedared sam išla u Kruševac na tri dana i otud grdnu poštu izdonela...“

Hrabrosti, srpskim ženama nikada nije nedostajalo. Hrabre u ratu, u amanet su nam ostavile da mi koje dolazimo posle njih, budemo hrabre uvek, i u miru, pred životom kao što su one bile pred smrću. 🇷🇸❤️

UPUTSTVO ZA UPLATE

Primalac

Humanitarna organizacija Una Serbica
Nehruova 105
11070 Novi Beograd

Dinarski račun:
205-0000000404710-10
Šifra plaćanja za gotovinu: 188
Za plaćanje elektronski preko računa: 288
Šifra plaćanja za pravna lica: 287

Devizni račun: 0070800054417
IBAN RS35205007080005441725
BIC/SWIFT KOBBRSBGXXX
Uplatu možete izvršiti i skeniranjem IPS QR koda mobilnom aplikacijom vaše banke (ukoliko podržava). Potrebno je samo uneti željeni iznos donacije i izvršiti plaćanje.

Donirajte putem PayPal-a

za nerezidente Republike Srbije

Unesite željeni iznos donacije u evrima

footer logo unaserbica

Kontakt

office@unaserbica.org

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00