ћирилица   latinica

Una Serbica poslala otvoreno pismo Narodnoj Skupštini Republike Srbije

Humanitarna organizacija Una Serbica poslala je otvoreno pismo Narodnoj Skupštini Republike Srbije i to na tri adrese: predsedniku Skupštine, Ivici Dačiću, Odboru za dijasporu i Srbe u regionu, predsedniku odbora Vujadinović Milimiru i pisarnici, a sve u vezi sa radom "Odbora za rješavanje stambenog pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH".

Pismo prenosimo u nastavku:

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime Humanitarne organizacije Una Serbica iz Beograda, Nehruova br. 105, MB 28319525 osnovane i registrovane u cilju pružanja pomoći srpskim izbeglicama u Republici Srbiji i Srbima povratnicima na teritorije Republike Hrvatske, i Bosne i Hercegovine.

S obzirom da smo upućeni u sve probleme izbeglih lica sa teritorija bivših republika, i da stalno pratimo dešavanja vezana za ova pitanja, a naročito pitanje njihovog stambenog zbrinjavanja, primetili smo rad jednog odbora koja funkcioniše isključivo preko sajta www.prognani.rs. Zvaničan naziv organizacije je Odbor za rješavanje stambenog pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH (u daljem tekstu: Odbor).

U vezi sa ovim odborom postoje brojne nelogičnosti, počev od osnivanja, funkcionisanja i krajnjeg cilja Odbora. Međutim, najnelogičniji je prijem predstavnika ovog Odbora u Skupštini RS od strane narodnog poslanika Miodraga Linte Poslanička grupa ''Aleksandar Vučić'' - za našu decu.

Predstavnici ovog Odbora, na čelu sa predsednicom Dragicom Babić, bili su primljeni u Skupštini Srbije od strane narodnog poslanika Miodraga Linte 22.12.2021.godine. Na sastanku su, pored Predsednice Dragice Babić, bili prisutni članovi Odbora: Diana Klaparević, Irena Adžić, Slađana Vujaklija, Tanja Vučković, Dušanka Maćešić, Dušan Pilipović i Davor Devrnja. Kako se navodi na sajtu ovog Odbora, gospodin Linta je primio pismo Predsednice Odbora u ponedeljak 20. oktobra sa molbom za sastanak i nakon dva dana je primio delegaciju Odbora. Na sajtu se dalje navodi da je glavni cilj Odbora da se u što kraćem vremenskom roku konačno reši stambeno pitanje svih prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH.

Gospodin Linta je dao punu podršku aktivnostima Odbora, i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Vlada ispuni svoje obećanje i reši ključno pitanje integracije najvećnih žrtava rata na prostoru bivše Jugoslavije, a to je pitanje stanovanja.

Kao zvanično registrovano Udruženje za pružanje pomoći izbeglim licima ovim putem molimo da nam odgovorite iz kojih razloga jedan narodni poslanik u Skupštini Srbije prima nekakav neregistrovan Odbor i po kom osnovu?

Vama je dobro poznato da je nadležna institucija za odlučivanje o stambenim pitanjima izbeglih i prognanih lica Komesarijat za izbeglice, koji je osnovan od strane Vlade RS. Podaci o tačnom broju izbeglih i prognanih lica sa nerešenim stambenim pitanjima već postoji u Komesarijatu za izbeglice. Komesarijat je jedini koji na osnovu zakonskih normi ima ovlašćenje da prikuplja, poseduje i obrađuje podatke o izbeglim i prognanim licima. Koja ovlašćenja ima jedan narodni poslanik po tom pitanju?

Takođe, u skladu sa Zakonom o pristupu informacija od javnog značaja molimo da nam dostavite zapisnik sa održanog sastanka predstavnika Odbora sa gospodinom Lintom.

Moramo da napomenemo, da se ovaj zahtev upućuje obzirom da je naša organizacija uredno registrovana i organizovana za pomoć raseljenim i ugroženim licima sa teritorije BiH i Hrvatske, i bavi se isključivo pomoći navedenim licima. Kao takva, ima interes za saznanja o traženim informacijama, dok je pomenuti Odbor neregistrovan, a na sajtu istog se navodi da ima kancelarije na adresi Otona Župančiča 14, koja je već u APR-u registorvana kao adresa Saveza Srba iz regiona u Beogradu, čiji je zastupnik upravo gdin Linta. Nije jasno u kom svojstvu on daje podršku Odboru koji je sa sedištem na istoj adresi kao i Udruženje čiji je on zastupnik.

Beograd, 17.03.2022.

S poštovanjem,
Za Humanitarnu organizaciju Una Serbica
Upravni odbor

UPUTSTVO ZA UPLATE

Primalac

Humanitarna organizacija Una Serbica
Nehruova 105
11070 Novi Beograd

Dinarski račun:
205-0000000404710-10
Šifra plaćanja za gotovinu: 188
Za plaćanje elektronski preko računa: 288
Šifra plaćanja za pravna lica: 287

Devizni račun: 0070800054417
IBAN RS35205007080005441725
BIC/SWIFT KOBBRSBGXXX
Uplatu možete izvršiti i skeniranjem IPS QR koda mobilnom aplikacijom vaše banke (ukoliko podržava). Potrebno je samo uneti željeni iznos donacije i izvršiti plaćanje.

Donirajte putem PayPal-a

za nerezidente Republike Srbije

Unesite željeni iznos donacije u evrima

footer logo unaserbica