Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

KNJIGE ZA HUMANOST

Sav prihod od donacija za knjige uglednih srpskih autora biće uplaćen u humanitarne svrhe
Rusofobija kod Srba

Rusofobija kod Srba

Autor:
Dejan Mirović
Iznos
500,00 RSD
Dostupnost:
Nema na stanju (0)
Broj artikla:
0047

Ukoliko se nalazite izvan Srbije, a želite da poručite neku od knjiga, molimo Vas da nam se javite na email Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. 

 

Knjiga Dejana Mirovića Rusofobija kod Srba pokriva širok istorijski luk rusofobskih sadržaja u javnom životu Srbije. On počinje od Berlinskog kongresa i razvoja višestranačja u Srbiji, pa do današnjih dana. Knjiga dr Mirovića naslanja se na teorijska istraživanja evropskih i ruskih autora koji su se već bavili rusofobijom, Dela Kjeze, Hanesa Hofbauera, Gi Metana i Šafareviča. Istovremeno, ona je i originalna u uviđanju na koji način se rusofobska shvatanja prenose u delovanje političke i kulturne elite jedne države čiji narod je tradicionalno rusofilski.

Stoga, autor osvetljava i jedan od značajnijih društvenih procepa u srpskom društvu. On pokazuje na koji način dugotrajno delovanje nasleđenih predrasuda utiče na donošenje odluka od kojih zavisi sudbina jednog naroda.

Mirović puteve rusofobije prati gotovo od samih početaka. Počinje od vremena kada je ona imala izrazito anticarističke elemente, i kada se javlja prvi put u Srbiji. Zatim, on nastavlja preko sovjetofobije, koja je nasledila negativne stereotipe i samo prividno promenila sadržaj. Analizom rusofobskih i sovjetofobskih sadržaja titoističke Jugoslavije, autor priprea čitaloca za uvide u složeni odnos savremene Srbije prema postsovjetskoj Rusiji.

Dejan Mirović je rođen 16. septembra 1972. godine u Baru. Srednju školu, Pravni fakultet i postdiplomske studije je završio u Beogradu. Magistrirao je iz oblasti međunarodnog privrednog prava. Doktorirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 9. oktobra 2012. godine, disertacijom na temu primene prava EU u Srbiji. Od 2013. godine je docent na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a u januaru 2018. godine je izabran za vanrednog profesora.

U raskolu između Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke, opredelio se za Srpsku radikalnu stranku. Bio je potpredsednik Srpske radikalne stranke i zvanično registrovani pravni savetnik Vojislava Šešelja pred Haškim sudom. Od 2007. do 2012. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini. Smenjen je sa mesta potpredsednika Srpske radikalne stranke, nakon povratka Vojislava Šešelja u maju 2015. godine, zbog zalaganja za predizbornu koaliciju sa drugim opozicionim patriotskim strankama (Demokratska stranka Srbije i Srpski pokret Dveri). Podneo je ostavku na mesto pravnog savetnika, nakon oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju u martu 2016. godine.[1] 2017. godine je objavio knjigu pod nazivom "Rusofobija kod Srba 1878-2017".

Godine 2020. izabran je za člana - saradnika Matice srpske u Novom Sadu.

U novembru 2018. godine je zajedno sa akademikom Matijom Bećkovićem, istoričarima Čedomirom Antićem i Aleksandrom Rakovićem, a na osnovu Zakona o strancima Crne Gore, proglašen za "državnog neprijatelja", da bi u decembru 2018. godine bio vraćen sa graničnog prelaza Dobrakovo, kada je krenuo u posetu majci i bratu u Ulcinju. Nakon ovoga, Dejanu Miroviću, je uručeno rešenje, prema kojem kazna nije vremenski ograničena, ali je, sa druge strane, Dejan Mirović pokrenuo sudski postupak radi zaštite svojih ljudskih prava.

 
Powered by Phoca Cart
1. Kada izaberete i ubacite u korpu knjige koje Vas interesuju klikom na link Pogledajte korpu doći ćete na kasu gde ćete imati pregled svih knjiga koje ste odabrali.

2. Sledeći korak je popunjavanje podataka za obračun i isporuku. Molimo Vas da unesete tačne podatke. Mi poštujemo Vašu privatnost i ni na koji način nećemo koristiti ostavljene podatke osim za slanje poručenih knjiga.Slanje je zbog poštanskih troškova ograničeno samo na Srbiju. Ukoliko ste i zainteresovani za neku knjigu, a ne boravite u Srbiji možete nam se obratiti na email office@unaserbica.org ili preko forme za upit koja se nalazi pored svake knjige.

3. Sledeći korak je odabir načina slanja porudžbine. Trenutno je moguće samo slanje preporučenom pošiljkom putem Pošte Srbije. Nakon slanja pošiljke dobićete obaveštenje sa brojem porudžbine koju možete pratiti na sajtu Pošte.

4. Sledeća opcija je potvrda načina novčanog doniranja. Jedini način novčane donacije je uplatom na račun naše organizacije. Nakon proverene uplate poslaćemo Vam izabrane knjige.

5. U sledećem koraku možete da napišete napomenu ukoliko je imate, označite polje Sigurnosna provera * kao i da li se slažete sa uslovima korišćenja.

Zadnji korak je potvrđivanje porudžbine klikom na istoimeno dugme. Bićete preusmereni na stranu sa podacima za način uplate donacije, a na ostavljeni email dobićete te iste podatke kao i potvrdu o novčanoj donaciji u PDF formatu.

Mi Vam šaljemo porudžbinu u najkraćem mogućem roku od potvrde Vaše uplate, a novac koristimo za ostvarenje našeg humanitarnog cilja.

Novac od donacija za knjige u akciji "Knjige za humanost" biće prikazan u finansijskom izveštaju organizacije za svaki mesec.
Korpa je prazna