Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

KNJIGE ZA HUMANOST

Sav prihod od donacija za knjige uglednih srpskih autora biće uplaćen u humanitarne svrhe
Pravo, vera, kultura

Pravo, vera, kultura

Iznos
500,00 RSD
Dostupnost:
Nema na stanju (0)
Broj artikla:
0053

Ukoliko se nalazite izvan Srbije, a želite da poručite neku od knjiga, molimo Vas da nam se javite na email Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. 

 

Aleksandar Raković (Beograd, 1972) je diplomirao, magistrirao i doktorirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Magistarsku tezu Jugoslovenska javnost i Irska revolucija 1916-1923. odbranio je 10. jula 2007. na Katedri za istoriju Jugoslavije. Doktorsku disertaciju Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Izazov socijalističkom društvu odbranio je 18. januara 2011. takođe na Katedri za istoriju Jugoslavije.

Naučni savetnik je u Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu.

Predavač je na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, na kursevima Istorija diplomatije Srbije i Osnovi političkog sistema Srbije.

Autor je deset knjiga:

 1. Jugosloveni i Irska revolucija 1916-1923 (Beograd: Službeni glasnik, 2009).
 2. Univerzitet i srpska teologija: istorijski i prosvetni kontekst osnivanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu (Beograd: Pravoslavni bogoslovski fakultet, 2010; drugo dopunjeno izdanje, 2014) (sa Bogoljubom Šijakovićem).
 3. Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Izazov socijalističkom društvu (Beograd: Arhipelag, 2011).
 4. Jugoslavija - Indonezija 1945-1967: istraživanja i dokumenta (Beograd: Arhiv Jugoslavije, 2014) (aut. i prir. sa Ljubodragom Dimićem i Miladinom Miloševićem).
 5. The University and Serbian Theology: The Historical and Educational Context of the Establishment of the Faculty of Orthodox Theology in Belgrade (Los Angeles: Sebastian Press, 2014) (with Bogoljub Šijaković).
 6. Srbi i religijski intervencionizam 1991–2015: Politički aspekti verskih izazova srpskoj državi i crkvi posle raspada Jugoslavije (Beograd: Hrišćanski kulturni centar, 2015).
 7. Yugoslavia - Indonesia 1945-1967: research and documentation (Belgrade-Jakarta: Archives of Yugoslavia, National Archives of Indonesia, 2015) (auth & ed with Ljubodrag Dimić and Miladin Milošević).
 8. Istorija, vera, politika (Beograd: Otačnik, Pravoslavlje, Bernar, 2016).
 9. Crnogorski separatizam (Beograd: Katena mundi, 2019).
 10. Jugoslavija i naturistička kultura (Beograd: Katena mundi, 2020).

Na Desetom međunarodnom sajmu knjiga "Trg od knjige" u Herceg Novom (2012) knjiga Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. proglašena je za izdavački poduhvat godine.

Nacionalni arhiv Indonezije dodelio mu je 2015. nagradu za "izvanrednu posvećenost zaštiti, čuvanju, istraživanju i objavljivanju diplomatske arhivske građe" za knjige na srpskom i engleskom jeziku Jugoslavija - Indonezija 1945-1967.

U Matici srpskoj u Novom Sadu 9. jula 2021. uručeno mu je priznanje Bela golubica za značajan doprinos srpskoj kulturi, koje dodeljuje Tesla global forum.

Urednik je i priređivač šest zbornika naučnih radova i tematskih brojeva naučnih časopisa:

 • Pravo, vera, kultura (Beograd: Pravoslavni bogoslovski fakultet, Pravni fakultet, Ministarstvo vera i dijaspore 2012) (sa Vladimirom Đurićem).
 • Uloga Srpske pravoslavne crkve u očuvanju identiteta srpske dijaspore (Beograd: Kongres srpskog ujedinjenja, Ministarstvo vera i dijaspore, Fondacija Studenica 2012) (sa Slavkom Drašković).
 • Turska, regionalna sila? (Beograd: Institut za evropske studije, 2013) (sa Mišom Đurkovićem).
 • Kultura: časopis za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku, Temat „Jugoslavija i kultura: kulturna politika, promene, fenomeni“, br. 161 (Beograd: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, 2018) (sa Tatomirom Toromanom).
 • Gradac: časopis za književnost, umetnost i kulturu, dvobroj Kopti, br. 206–207 (Čačak: Dom kulture Čačak, Umetničko društvo Gradac, 2018)
 • Međuverski dijalog Srbije i Indonezije (Beograd: Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije, 2019) (sa Jovanom Raković).


Objavio je četiri popularna izdanja:

 1. Osnivač je i urednik sajta Srpska zemlja Crna Gora (www.njegos.org) koji je otvoren 1998.
 2. Urednik je Projekta Rastko Cetinje (www.rastko.rs/rastko-cg), elektronske biblioteke srpske kulture Crne Gore koja je otvorena 2000.
 3. Priređivač je brošure Istorijska samosvijest Crnogoraca (Nikšić: Bratstvo Pravoslavne omladine Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, 2001).
 4. Priređivač je brošure Mitropolija crnogorsko-primorska: stub i tvrđava pravoslavlja (Nikšić: Bratstvo Pravoslavne omladine Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, 2001).
 5. Brošure su objavljene nepotpisane, a identitet priređivača se na ovom mestu potvrđuje.

Koordinator je međuverske saradnje Republike Srbije:

 • Koordinator Međureligijskog saveta Ministarstva vera Republike Srbije (2010-2012).
 • Koordinator i kopredsedavajući Prvog međuverskog dijaloga Republike Srbije i Republike Indonezije u Beogradu (2011).
 • Koordinator Međuverskog okruglog stola Univerziteta u Beogradu (2013).
 • Koordinator i kopredsedavajući Drugog međuverskog dijaloga Republike Srbije i Republike Indonezije u Džakarti (2013).
 • Predsedavajući Trećeg međuverskog dijaloga Republike Srbije i Republike Indonezije u Beogradu (2015).

Od 2001. do 2003. bio je savetnik u Saveznom ministarstvu vera i Saveznom sekretarijatu za vere. Od februara 2005. do januara 2008. bio je upravnik Informaciono-dokumentacionog centra Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Od februara 2008. do septembra 2008. bio je pomoćnik direktora Arhiva Srbije. Od septembra 2008. do februara 2012. bio je savetnik za međunarodne odnose u Ministarstvu vera Republike Srbije.

U ime Republike Srbije podneo je pet referata i govorio na četiri godišnja sastanka OEBS-a o ljudskim pravima i verskim slobodama: u Varšavi (2009. i 2011) i Beču (2010. i 2011).

Izabrani je Prijatelj predsednika Republike Indonezije za 2013 (Presidential Friend).

Autor je elaborata poslatog američkoj administraciji kojim su dekonstruisane neistine prezentovane Senatu s namerom da se Crna Gora nasilnim putem uvuče u NATO pakt (2017) [tekst].

Predsednik je Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva Nusantara.

Urednik je godišnjeg ciklusa tribina Rokenrol u Srbiji (2013).

Član je Komisije za muzej i arhivsku građu Fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Oženjen je Jovanom. Otac je kćerki Tamari i sinu Iliji.

Srbin je pravoslavne vere.

 
Powered by Phoca Cart
1. Kada izaberete i ubacite u korpu knjige koje Vas interesuju klikom na link Pogledajte korpu doći ćete na kasu gde ćete imati pregled svih knjiga koje ste odabrali.

2. Sledeći korak je popunjavanje podataka za obračun i isporuku. Molimo Vas da unesete tačne podatke. Mi poštujemo Vašu privatnost i ni na koji način nećemo koristiti ostavljene podatke osim za slanje poručenih knjiga.Slanje je zbog poštanskih troškova ograničeno samo na Srbiju. Ukoliko ste i zainteresovani za neku knjigu, a ne boravite u Srbiji možete nam se obratiti na email office@unaserbica.org ili preko forme za upit koja se nalazi pored svake knjige.

3. Sledeći korak je odabir načina slanja porudžbine. Trenutno je moguće samo slanje preporučenom pošiljkom putem Pošte Srbije. Nakon slanja pošiljke dobićete obaveštenje sa brojem porudžbine koju možete pratiti na sajtu Pošte.

4. Sledeća opcija je potvrda načina novčanog doniranja. Jedini način novčane donacije je uplatom na račun naše organizacije. Nakon proverene uplate poslaćemo Vam izabrane knjige.

5. U sledećem koraku možete da napišete napomenu ukoliko je imate, označite polje Sigurnosna provera * kao i da li se slažete sa uslovima korišćenja.

Zadnji korak je potvrđivanje porudžbine klikom na istoimeno dugme. Bićete preusmereni na stranu sa podacima za način uplate donacije, a na ostavljeni email dobićete te iste podatke kao i potvrdu o novčanoj donaciji u PDF formatu.

Mi Vam šaljemo porudžbinu u najkraćem mogućem roku od potvrde Vaše uplate, a novac koristimo za ostvarenje našeg humanitarnog cilja.

Novac od donacija za knjige u akciji "Knjige za humanost" biće prikazan u finansijskom izveštaju organizacije za svaki mesec.
Korpa je prazna