ћирилица   latinica

KNJIGE ZA HUMANOST

Sav prihod od prodaje knjiga uglednih srpskih autora biće uplaćen u humanitarne svrhe
Mermer i olovo

Mermer i olovo

Autor:
Nebojša Devetak
Cena
300,00 RSD
Dostupnost:
Na stanju (1)
Broj artikla:
0013

Ukoliko se nalazite izvan Srbije, a želite da poručite neku od knjiga, molimo Vas da pošaljete upit ili nam se javite na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Pošaljite upit

 

„Pred nama je izbor pesama jednog od najplemenitijih izdanaka pesničkog i jezičkog dara zapadnih srpskih prostora našega jezičkog i duhovnog postojanja, Nebojše Devetaka. Onog beskrajno dragocenog i reklo bi se nezamenjivog imena kada je u pitanju duhovna i fizička odbrana postojanstva naših ognjišta, da ne kažemo i naših zgarišta, ljute Srpske Krajine, na mestima gde će nas biti još samo u pesmama i knjigama. Ali, gde će nas biti.

Ko u sudnjem zbegu, u ovoj knjizi su se sabrala i našla sva odabrana jezička uzletišta Devetakovog pesničkog služenja i posvećenja. Sve slutnje i sva obistinjenja jezičkih traganja i nalazišta. Od oluje do Oluje Devetakovo razgrtanje pepela i traženje žiške žara, od nadežnih uzleta do beznadežnih posrtanja, ovaj pesnik je prineo sebe kao žrtvu posvećenu odbrani tog zrna časti i tog prsta obraza u vremenu u kome ceo naš rod srpski nije uspevao da odoli iskušenjima teškog i prevarnog doba u dejstvima ogromnog smeća naših ideoloških zabluda.

Sad više nema tame u koju nisam sišao po svoje zlato – uzviknuo je u veku Brana Petrović. Devetakov silazak i prolazak kroz tu tamu kroz koju su prošli Nebojšini prethodnici još od Save Mrkalja do njega samoga, urodio je skupo plaćenim ali dragocenim plodovima njegovog pesničkog duha i uma.

Sve čestitke izdavaču koji se latio ovog izdavačkog i priređivačkog poduhvata, ne dopuštajući da i nad Devetakovim imenom i delom popada memla našeg čuvenog zaborava i samozaborava. Ovo je svetao primer kakva bi trebalo da izgleda istinska briga o našem suštastvu i postojanstvu“.

Blagoje Baković

Nebojša Devetak rođen je 21. oktobra 1955. u Maloj Gradusi, na Baniji (Hrvatska). Prvu pesmu objavio je 1970. godine u časopisu za decu Kurir, u Sisku. Pisao je pesme, prozu i književnu kritiku.

U Republici Srpskoj Krajini je uređivao novine Srpski glas. Bio je predsednik Udruženja književnika RSK od njegovog osnivanja februara 1994. do pada Krajine. Bio je član Udruženja književnika Srbije od 1989, a Društva književnika Vojvodine od 1996.godine. Najveći deo svoji pesničkih knjiga objavio u Srpskom kulturnom društvu "Prosvjeta".

KNJIGE PESAMA:

Presudna žeđ, Jedinstvo, Sisak, 1984.
I druge bolesti, Književna omladina Siska, 1980.
Nepoželjni gosti, Prosvjeta, Zagreb,1984.
Zaustavljena projekcija, Prosvjeta, Zagreb, 1988.
Ključanica, BIGZ, Beograd, 1991.
Žuđeno vojevanje, Književna zajednica Novog Sada, 1995.
Rasulo, SKD Prosvjeta, 1997.
Licem prena naličju, Narodna knjiga / Alfa, Beograd, 2004. (izbor)
Koraci bez odredišta, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Srpsko Sarajevo, 2004. (izbor)
Bore i brazgotine, Filip Višnjić, Beograd, 2005.
Uzalud tražeći ono čega nema, SKD Prosvjeta, Zagreb, 2008.

KNJIGE PROZE:

Razgrtanje pepela, SKD Prosvjeta, Zagreb, 1998.

PRIREDIO JE:

Antologiju srpskog pjesništva u Hrvatskoj dvadesetog vijeka, SKD Prosvjeta, Zagreb, 2002
Drumovi su naša otadžbina (pesme srpskih pesnika o seobama, izgnanstvu i izbeglištvu, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, 2006.
Znam da nas ima (izbor najlepših pesama Festivala jugoslovenske poezije mladih od 1968. do 2008), Kulturni centar Vrbas, 2008.

Za poeziju je nagrađivan na Ratkovićevim večerima poezije, Borskim susretima balkanskih književnika, Zlatnom strunom Smederevske pesničke jeseni, Pečatom varoši sremskokarlovačke, nagradom Braća Micić i Milan Rakić.

Živeo je i radio u Vrbasu. Bio je operativni urednik časopisa Trag koji izdaje Narodna biblioteka "Danilo Kiš" u Vrbasu, a zatim glavni i odgovorni urednik.

Powered by Phoca Cart
 • KAKO PORUČITI

  Princip poručivanja je isti kao i u svakoj internet prodavnici.

  1. Kada izaberete i ubacite u korpu knjige koje Vas interesuju klikom na link Pogledajte korpu - naplata doći ćete na kasu gde ćete imati pregled svih knjiga koje ste odabrali.

  2. Sledeći korak je popunjavanje podataka za obračun i isporuku. Molimo Vas da unesete tačne podatke. Mi poštujemo Vašu privatnost i ni na koji način nećemo koristiti ostavljene podatke osim za slanje poručenih knjiga.Slanje je zbog poštanskih troškova ograničeno samo na Srbiju. Ukoliko ste i zainteresovani za neku knjigu, a ne boravite u Srbiji možete nam se obratiti na email office@unaserbica.org ili preko forme za upit koja se nalazi pored svake knjige.

  3. Sledeći korak je odabir načina slanja porudžbine. Trenutno je moguće samo slanje preporučenom pošiljkom putem Pošte Srbije. Nakon slanja pošiljke dobićete obaveštenje sa brojem porudžbine koju možete pratiti na sajtu Pošte.

  4. Sledeća opcija je potvrda izbora plaćanja. Jedini način plaćanja je uplatom na račun naše organizacije. Nakon proverene uplate poslaćemo Vam izabrane knjige.

  5. U sledećem koraku možete da napišete napomenu ukoliko je imate, označite polje Sigurnosna provera * kao i da li se slažete sa uslovima korišćenja. Zadnji korak je potvrđivanje porudžbine klikom na istoimeno dugme.

  Bićete preusmereni na stranu sa podacima za uplatu, a na ostavljeni email dobićete te iste podatke kao i račun u PDF formatu.

  Mi Vam šaljemo porudžbinu u najkraćem mogućem roku od potvrde Vaše uplate, a novac koristimo za ostvarenje našeg humanitarnog cilja.

  Novac od prodatih knjiga biće prikazan u finansijskom izveštaju organizacije za svaki mesec.

Korpa