Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

Umesto odgovora Odbor zanemeo

Dragi prijatelji i sunarodnici, organizacija Una Serbica je 08.05.2022. u 00:24, primila “odgovor” putem elektronske pošte od Odbora za rješavanje stambenog pitanja proteranih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH, koji je naslovljen na predsednicu Upravnog odbora, Biljanu Tarbuk Stanojević, iako je pismo uputio Upravni odbor naše organizacije, a ne “Biljana” lično. Odgovor koji smo čekali puna 2 meseca, glasi:

“Poštovana Biljana, pročitali smo vaše pismo u cijelosti. Nemamo baš nikakav komentar.”
Informativna služba Odbora

Odbor nije odgovorio ni na jedno od 18 pitanja, koja se tiču njihovog osnivanja i zakonitosti u radu, a organizacija Una Serbica, nije tražila nikakav “komentar” već informacije o njihovom radu, koje moraju biti javno dostupne. Iz ovoga se može zaključiti, da na postavljena pitanja nemaju odgovor.

Takođe upozoravamo vas da ne postoji nikakva "Informativna služba" Odbora, pošto ni sam Odbor nema nijedan akt, što se može proveriti na njihovom sajtu. Isto tako, naglašavamo da nikakva “Informativna služba Odbora” ne radi subotom u 00:24, a i neformalan način obraćanja (“Biljana”) dokazuje da je u pitanju privatan odgovor Odbora i nepostojeće Informativne službe Odbora.

Dragi zemljaci, prema načinu na koji je samoproglašeni Odbor “odgovorio” jednoj Humanitarnoj organizaciji, i prema informacijama koje stavljaju na svoj sajt, postoji osnovana bojazan da bi moglo doći do zloupotrebe podataka koje su naši ljudi ostavljali na njihovom sajtu. Ukoliko imate nedoumica da li da popunjavate njihovu anketu, koja je trebalo da traje do 15.12. prošle godine, a koja je i dalje otvorena, ili ako imate još pitanja vezanih za njihov rad, obratite nam se direktno: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. ili preko kontakt forme na našem sajtu: https://www.unaserbica.org/kontakt ili preko Facebook ili Instagram stranice naše organizacije.


U nastavku možete videti spisak pitanja koja su upućena ovom Odboru, a na koje ni mi, ni oni koji su ostavljali svoje podatke nisu dobili odgovor.

  1.  Pri kojem Udruženju je osnovan ovaj Odbor?
  2.  Ko je osnivač odbora, kada je donet osnivački akt?
  3.  Ko je imenovani zakonski zastupnik?
  4.  Gde je objavljen Statut Odbora?
    S obzirom da prema Zakonu o udruženjima građanski ortakluk, iako se ne registruje u Agenciji za privredne registre, mora imati svoj Statut, Osnivački akt, Zakonskog zastupnika i organe udruženja.
  5. Ko je, i na osnovu kog akta, izvršio odabir članova Odbora i na osnovu kojih kriterijuma?
  6. Ko vrši finansiranje rada Odbora?
  7. Zašto podaci o Odboru nisu javno dostupni?
  8. Postavljamo logično pitanje, da li je ovaj Odbor organizovan kao deo Saveza Srba iz regiona ili ne, obzirom da funkcionišete na istoj adresi?
  9. Koje skupštinsko telo je pozvalo predstavnike Odbora u Narodnu skupštinu Republike Srbije?
  10. U kom svojstvu, su primljeni članovi Odbora, kada Odbor nije registrovan?
  11. Po kom članu poslovnika ili drugog akta su članovi Odbora primljeni, a kojim se reguliše rad Skupštinskih organa? Molimo da se izričito navede član i akt.
  12. Pozivamo vas da učinite javno dostupnim zvanični poziv organa Narodne skupštine Republike Srbije. Da li postoji zapisnik sa održanog sastanka i da li je i zašto nije dostupan, shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja?
  13. Kome Odbor odgovara za svoj rad?
  14. Koje lice snosi odgovornost za prikupljanje podataka koji se prikupljaju na sajtu Odbora?
  15. Gde se ti podaci pohranjuju (serveri, računari, arhiva)?
  16. Ko može da potvrdi validnost unetih podataka, posebno imajući u vidu da se radi o vrlo osetljivim podacima, koji podležu zaštiti Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (Sl.Glasnik RS br. 87/18)?
  17. Ovaj zakon propisuje da podatke mogu skupljati i obrađivati imenovani rukovodilac i obrađivač. Ko su ta lica u Odboru? Kada su ta lica imenovana i postavljena, po kom kriterijumu i kojom odlukom Odbora?
  18. Zašto odluka o imenovanju tih lica nije javno dostupna i objavljena?