Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

Otvoreno pismo ''Odboru za rješavanje stambenog pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH''

Poštovani,
          
        Humanitarna organizacija „Una Serbica“  iz Beograda, Nehruova br. 105,  MB 28319525, osnovana i registrovana u cilju pružanja pomoći srpskim izbeglicama u Republici Srbiji i Srbima povratnicima na teritorije Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, obraća vam se u cilju javnog informisanja svih izbeglih i prognanih lica iz Hrvatske i BiH i svih udruženja naših zemljaka u Republici Srbiji. Pozivamo vas da u skladu sa svojom zakonskom obavezom, svoj rad učinite javnim i odgovorite na ovo pismo i pitanja navedena u njemu.

S obzirom da postoje nelogičnosti u osnivanju, funkcionisanju i krajnjem cilju Odbora za rešavanje stambenog pitanja proteranih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH  (u daljem tekstu: Odbora), ovim putem vas molimo da nam odgovorite na sledeća pitanja i konstatacije: 

  • Pre svega, postavlja se pitanje osnivanja Odbora i njegove registracije. Naime, Odbor funkcioniše isključivo preko sajta www.prognani.rs. Na ovom sajtu ne mogu se naći nikakvi podaci o Odboru (matični broj, PIB, zakonski zastupnik), već samo postoji Anketa za popunjavanje ličnih podataka građana, koja je takođe upitna, a o čemu ćemo kasnije opširnije. Stoga, neophodno je da nam odgovorite na sledeće: 
  1. Pri kojem Udruženju je osnovan ovaj Odbor?
  2. Ko je osnivač odbora, kada je donet osnivački akt?
  3. Ko je imenovani zakonski zastupnik?
  4. Gde je objavljen Statut Odbora
    S obzirom da prema Zakonu o udruženjima građanski ortakluk, iako se ne registruje u Agenciji za privredne registre, mora imati svoj Statut, Osnivački akt, Zakonskog zastupnika i organe udruženja.
  5. Ko je i na osnovu kog akta izvršio odabir članova Odbora i na osnovu kojih kriterijuma?
  6. Ko vrši finansiranje rada Odbora?
  7. Zašto podaci o Odboru nisu javno dostupni
    Ovo bi bilo neophodno i za lica za čije se ciljeve Odbor bori, i za širu javnostu, a posebno što je objavljivanje osnovnih podataka i zakonska obaveza.

  • Obzirom da se kao sedište Odbora navodi adresa Otona Župančiča 14 (podatak dostupan na sajtu Odbora), a koja je već u Agenciji za privredne registre registorvana kao adresa Saveza Srba iz regiona u Beogradu (može se proveriti pretragom podataka na sajtu APR-a).

 

  1. Postavljamo logično pitanje, da li je ovaj Odbor organizovan kao deo Saveza Srba iz regiona ili ne, obzirom da funkcionišete na istoj adresi?

 

  • Ovim otvorenim pismom ističemo i političku dimenziju rada i protežiranja Odbora. Napominjemo da su predstavnici ovog Odbora bili primljeni u Skupštinu Srbije od strane zakonskog zastupnika Saveza Srba iz regiona, Miodraga Linte. Nije jasno iz kojih razloga zakonski zastupnik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, prima predstavnike ovog Odbora u Skupštinu Srbije, sa kojima ima zajedničku adresu na kojoj rade. 

  1. Koje skupštinsko telo je pozvalo predstavnike Odbora u Narodnu skupštinu Republike Srbije?
  2. U kom svojstvu, su primljeni članovi Odbora, kada Odbor nije registrovan?
  3. Po kom članu poslovnika ili drugog akta su članovi Odbora primljeni, a kojim se reguliše rad Skupštinskih organa? Molimo da se izričito navede član i akt.
  4. Pozivamo vas da učinite javno dostupnim zvanični poziv organa Narodne skupštine Republike Srbije. 
    Da li postoji zapisnik sa održanog sastanka i da li je i zašto nije  dostupan, shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja

 

Naša organizacija, takođe će, sva ova pitanja uputiti i Narodnoj skupštini Republike Srbije, i zatražiće da nam se dostave sva dokumenta u vezi ove posete Odbora, koja ćemo javno objaviti. 

  • Postavlja se pitanje odgovornosti ovako osnovanog Odbora. S obzirom da Odbor nije osnovan kao pravno lice ni kao udruženje građana, niti registrovan pri Agenciji za privredne registre, postavlju se sledeća pitanja:
  1. Kome Odbor odgovara za svoj rad? 
  2. Koje lice snosi odgovornost za prikupljanje podataka koji se prikupljaju na sajtu Odbora?
  3. Gde se ti podaci pohranjuju (serveri, računari, arhiva)?
  4. Ko može da potvrdi validnost unetih podataka,  posebno imajući u vidu da se radi o vrlo osetljivim podacima, koji podležu zaštiti Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (Sl.Glasnik RS br. 87/18)?
  5. Ovaj zakon propisuje da podatke mogu skupljati i obrađivati imenovani rukovodilac i obrađivač. Ko su ta lica u Odboru? Kada su ta lica imenovana i postavljena, po kom kriterijumu i kojom odlukom Odbora?
  6. Zašto odluka o imenovanju tih lica nije javno dostupna i objavljena? 

 

Ciljna grupa ovog Odbora su izbegla i prognana lica, koja su posebno osetljiva kategorija i podaci o ličnosti se moraju obrađivati na takav način da ne može doći do njihove zloupotrebe, i ne smeju se upotrebljavati mimo svrhe i cilja za koji se prikupljaju. Sve navedeno su zakonske odredbe koje je ovaj Odbor bio dužan da prezentuje, barem na svom sajtu, a naročito aktima udruženja. Nasuprot svim činjenicama i pozitivnim propisima Republike Srbije, Odbor funksioniše samo preko sajta na kome se pozivaju izbegli i prognani da ostave svoje podatke. Kao Humanitarna organizacija, koja između ostalog pruža i besplatnu pravnu pomoć i štiti pravne interese izbeglih i prognanih lica, napominjemo da je Anketa (prikupljanje podataka) navodno zaključena 15.12.2021. a ista je i dalje otvorena na sajtu, pa se i dalje nastavlja prikupljanje podataka. Zbog čega i u koje svrhe?

Da zaključimo:

Nadležna institucija za odlučivanje i rešavanje stambenih pitanja izbeglih i prognanih lica je Komesarijat za izbeglice. Komesarijat je osnovan od strane Vlade Republike Srbije, i podaci o tačnom broju izbeglih i prognanih lica sa nerešenim stambenim pitanjima već postoji u Komesarijatu za izbeglice. Komesarijat je jedini koji na osnovu zakonskih normi ima ovlašćenje da prikuplja, poseduje i obrađuje podatke o izbeglim i prognanim licima. 

Iz navedenih razloga nije jasna svrha niti cilj prikupljanja podataka koji već postoje u zvaničnoj instituciji Republike Srbije. Pošto se navedena Anketa popunjavala na dobrovoljnoj bazi, bez kontrole, proveravanja i nadzora informacija, i sami njeni podaci su upitni, niti bilo ko garantuje za verodostojnost podataka. Dobijene brojke prezentovane su na sajtu Odbora kao i u pismima Predsedniku Republike Srbije i Predsednici Vlade Republike Srbije, koji nisu nadležni za rešavanje ovakvih i sličnih problema. Zato izražavamo osnovanu sumnju da će na ovakav način prikupljeni podaci, bez pravnog osnova i samoorganizovanog Odbora biti ispolitizovani

Nije jasno iz kojih razloga ovaj Odbor prikuplja podatke o licima u toku predizborne kampanje, i iste dostavlja premijeru i predsedniku, umesto da se bavi konkretnim pitanjima: zašto izbegli i prognani ne mogu da reše svoja imovinskopravna pitanja, zašto stanove ne mogu da otkupe i posle više godina, zašto su zgrade u kojima žive nelegalizovane, kako se dodeljuju stanovi ljudima koji su već stambeno obezbeđeni, zašto ima puno zloupotreba? Sva ova pitanja, naša organizacija dobija svakodnevno u svom radu.

Pozivamo vas da sve izbegle i prognane, ovim putem javno izvestite o svom radu, šta je do sad konkretno Odbor uradio na rešavanju stambenih pitanja, koja stambena pitanja su rešena, kakve su inicijative pokrenute i pred kojim institucijama, kome ste pomogli i koji konkretni koraci su učinjeni u tom pravcu, izuzev poslatih pisama.

Javnost u radu je obaveza za sva Udruženja građana, kako bi se sprečile zloupotrebe, a izbeglim i prognanim vratilo poverenje u čestitost i zakonitost u radu Udruženja.
Ovim vas obaveštavamo da ćemo ovo pismo objaviti javno, na našem sajtu i društvenoj mreži Facebook, kao i vaš odgovor na isto.

U Beogradu,
07.03.2022.


Upravni odbor
Humanitarne organizacije 
Una Serbica