Izaberite vaš jezik

ћирилица   latinica

Najpoznatiji Banjalučanin, naš Petar Kočić

Foto: Wikipedia
Hrabar, rodoljubiv, revolucionar i veliki srpski književnik i političar, rođeni Banjalučanin, a u stvari naš, Petar Kočić. Rođen je 29.06.1877.u malom mestu pored Banja Luke. Nakon smrti majke, i nakon što mu se otac zamonašio, odrastao je kod babe i dede, koji su ga odgajili u patrijarhalnoj porodici i u tom duhu vaspitali.

Osnovnu školu završio je u manastiru Gomionica, kasnije i u srpskoj pravoslavnoj školi u Banja Luci. Upisao je Veliku gimnaziju u Sarajevu, iz koje je izbačen, pa je gimnazijsko školovanje završio u Prvoj beogradskoj gimnaziji. U Beču je završio univerzitetske studije od 1899.-1904.

Kada se vratio u Bosnu i Hercegovinu, počeo je političku borbu za oslobođenje od kmetstva, kao i za poboljšanje opštih uslova za svo srpsko stanovništvo. U to vreme u Bosni i Hercegovini je bila austrijska uprava, protiv koje je Kočić pisao svoje članke, te je austrijska vlast u njemu lično, kao i u njegovom radu i političkom angažovanju, videla veliku opasnost.

Tri puta je bio hapšen zbog svog pisanja u novinskim člancima u kojima je kritikovao austrougarsku vlast. Proveo je 2 god u zatvoru, u samici, pa se pretpostavlja da je to u značajnoj meri uticalo na njegovo duševno stanje. Kao socijalni i nacionalni revolucionar uživao je veliki ugled i popularnost među srpskim seljacima i naprednoj srpskoj omladini, za čija se prava srčano i hrabro borio. Na ime toga, izabran je za poslanika u Bosansko-hercegovačkom savetu, koji je zbog pogoršanog zdravlja morao da napusti 1913. 1914. primljen je u duševnu bolnicu Beogradu u kojoj je dočekao početak Prvog svetskog rata. Umro je u toj bolnici 1916.

Smatra se jednim od prvaka moderne u srpskoj književnosti. Napisao je značajna dela srpske književnosti: "S planine i ispod planine", "Jazavac pred sudom", "Jauci sa Zmijanja", "Sudanija".

Njegov književni stil obeležen je izrazitim likovima Krajišnika, narodnim moralom, ponosom i prkosom, rodoljubljem, pobunom protiv okupatora, satirom i humorom. Pored toga što je zauzeo posebno mesto kao prvak moderne srpske književnosti, smatra se i prvim velikim srpskim piscem iz Bosne i Hercegovine.

Njegovo stvaralaštvo izvršilo je i veliki uticaj na srpskog nobelovca Ivu Andrića. Po Kočićevom imenu dodeljuju se i književne nagrade: "Kočićevo pero", "Kočićeva knjiga" i "Teatar fest", kao i kulturna manifestacija "Kočićev zbor". Njegov lik nalazi se i na grbu Banja Luke.

Napomena: Informacije korišćene u ovom tekstu, kao i slike Petra Kočića, preuzete su sa sajta sr.wikipedia.